Vyhľadávanie

Aktuálne počasie u nás

zamračené 6,9 °C
Vietor: SSV 0,3 m/s

Aktualizované: 23.04.2024 23:16

História počasia

Web kamera

webkamera


A jelenleg nemzeti műemlék, a neoklasszicista kastély karcsú tornyával az Ambrózy örökzöld parkja szélén, Barskisfalud (Vieska nad Žitavou) község fölött, már a messzi távolból is látható. A vidék érdekes dominánsa és regionálisan egyedülálló, amit az is bizonyít, hogy a környező falvak érdekegyesületének, vagyis a Požitavie – Širočina mikrorégiónak választott szimbóluma.

A kastély 1894-ből származó, eredetileg szimmetrikus épületéből 1905-ben tagolt vidéki uradalom lett, melyet az Osztrák-Magyar Monarchia számos jelentős dendrológusa meglátogatott, 1914-ig gyakran megfordult itt Ambrózy barátja, a világhírű dendrológus Camillo Schneider is. Ahogy Schneider emlegeti, a kastélyt buja növényzet vette körül, falain olyan kúszónövények növekedtek, mint a vistéria, akébia, vadszőlő, kúszó kecskerágó és borostyán. A látogatókban a kastély valóban rendkívüli benyomást tehetett.

A telek előkészítésére a kastély építéséhez rögtön 1892-ben hozzákezdtek, Ambrózy István és Migazzi Antónia esküvőjét követően. Két éven belül jelentős terepmunkálatok valósultak meg a kastély és szélesebb környékén, és Balogh Lőrincz tervei alapján, Guttman építőmester felügyelete mellett elkészült a főépület. 1905-ben épült fel az északi szárny a domináns toronnyal, alatta orangéria. A kastély udvarban a torony alatt egy atipikus alacsony kaput terveztek, melynek boltíve állítólag egész Szlovákiából begyűjtött megmunkált kövekből készült. A kastély mögött északkeleten álltak az istállók épületei, melyeket mára átépítettek.

A háborúk közötti időszakban a kastély beltere jelentősen tönkrement és számos lakberendezési tárgyat elloptak, Divald Kornél korrajzában a régiségek között Cranach festményeket is emleget, állítólag Velasquéz egy portréja és Migazzi kardinálistól származó régiségek, valamint a 17-ik századból származó aranyozott faragott tárgyak voltak itt megtalálhatók.

Az államosítást követően a kastély belterét átépítették, főleg 1953 után hoztak létre az emeleten új irodákat. Maga a kastély épülete kétszintes, csaknem négyzet alakú eredeti alaprajzzal, elrendezésben hármas tagolású középen egy hallal, melyre a középső traktus északi végében lépcsőház csatlakozik. A főlépcső kőből készült, egykarú, balra forduló, U alakban, stilizált növénydíszítésű fém korláttal és fa kapaszkodóval. A hozzáépített egyszintes épület nem szimmetrikus alaprajzú. A kastély homlokzata délre néz, a déli homlokzat alaptagolása szimmetrikus, alaktanilag kihangsúlyozott beugró középső résszel. A homlokzat középső, mérsékelten beugró részének építészeti tagolása 3 tengelyes loggiát evokál. A koronapárkány szintje fölött a homlokzat középső részét háromszög alakú voluta pajzs zárja le, melyben az Ambrózy és Migazzi családok címerei találhatók. A homlokzat középső része előtt helyezkedik el a terasz balusztrád korláttal. A kastély főépületét manzárdos gúlatető zárja, lépcsőházi rizalitját pedig kontytető. A nyugati szárny tornya rézlapokkal fedett gúlatetővel záródik.

A lakrészben mára már az összes falat átfestették, és a lépcsőházzal ellátott földszinten kívül a látogató már mindenhol egyenes mennyezettel találkozik. A kastély felső emeletén csak adminisztratív helyiségek találhatók, melyek a látogatók előtt zárva vannak. A földszinti helyiségek látogathatók. Szabadon látogatható az előcsarnok, ahol az Ambrózy-Migazzi István emlékszoba található, valamint a lépcső alatti rész az expozíciókkal és időszaki kiállításokkal. A könyvtár, a Fák világa tanterem és Alkotóműhely csak előzetes egyeztetést követően látogatható. A kastély a nyilvánosság számára munkanapokon a nyitvatartási idő alatt látogatható.