Vyhľadávanie

Aktuálne počasie u nás

polooblačno 18,8 °C
Vietor: S 0,6 m/s

Aktualizované: 23.06.2024 23:02

História počasia

Web kamera

webkamera

Aktuality

RSS

A SZTA Malonyai Arborétumának dominánsa az idegenszármazású örökzöld fás szárú növények gyűjteménye. A Malonya – Mlýňany - Mlyňany kifejezés szakmai körökben a 20-ik század elején, mint egy sikeres kertészeti kísérlet rezonált. A kezdeti kétségek, melyeket Ambrózy-Migazzi szakmai körökben az örökzöldek (sempervirensek) közép-európai akklimatizálására vonatkozó elméletével kiváltott, fokozatosan nem titkolt csodálattá alakultak át arra vonatkozóan, hogy a növények képesek alkalmazkodni az új, kevésbé kedvező körülményekhez – távol saját hazájuktól – valamint arra vonatkozóan is, hogy az emberiség új ismeretekre tehet szert a szervezetek adaptálásával kapcsolatban.  Az örökzöldek iránt érzett lelkesedésnek és kísérletező kedvnek köszönhetően, a Kárpátok előhegységében 1892-től egy olyan parkot létesítettek, mely jelentős mértékben eltért az egyéb természeti-tájparkoktól Európában, mégpedig elsődleges gondolatával valamint gyűjteményének struktúrájával is. Főleg az utak kereszteződéseiben álló csertölgyek egyedei emlékezhetnek a csaknem 40 hektár kiterjedésű összefüggő tölgyes-gyertyános zegzugainak kialakítására, melyben Ambrózy és Mišák a megfelelő mikroklímát keresték a mindaddig Szlovákia területén ismeretlen fás növények fajtáinak egyedei számára. 

Hogy elérjék a park sempervirens jellegét, az örökzöld és félörökzöld fás növényeket a lehető legnagyobb csoportokban ültették ki, olykor ezres példányszámban is. Manapság itt a babérmeggy növényei alkotják az örökzöld cserjék alapját, továbbá a több mint 110 éves Nordmann fenyő, óriás mamutfenyő és amerikai sárgafenyő egyedek, melyek olyannyira túlnőttek az eredeti tölgyesen és gyertyánoson, hogy a fák csúcsa a kastély mögött már a messzi távolból is vonzza a tekinteteket.

A látogató az Ambrózy semper vireo parkban sétálva csaknem az egész világ fás növényeit megtekintheti, mivel azok csupán a sempervirens elv és nem a fitogeográfia – tehát származás – elve alapján lettek kiültetve, mely utóbbi az 1953 után létrehozott új területek esetében volt alkalmazva. A kertészek egyúttal egy kissé fel is élesztették a sempervirens növények egész évben tartó egyhangú jellegét, mégpedig tavasszal attraktívan virágzó majd ősszel hatásosan színes lombhullató növényekkel.

A tanösvényen sétálva a látogató az örökzöld park legszebb zugai mellett halad el, a kastélytól az Ambrózy szikla mellett és Ambrózy út mellett tovább a Kocsiúton (Vozová cesta), az Angol, Közép, Széles és Taji úton, amíg a Kelet-ázsiai terület szélén visszatérünk az oroszlánplasztikákhoz, melyek az Ambrózy Semper vireo park mellett vannak elhelyezve. A közönséges magyal magas bokrai dekoratív terményeivel, melyek a babérmeggy összefüggő növényzete és az örökzöld rododendron, aukuba, skímia, borbolya, madárbirs, lonc, kecskerágó, fagyal, bangita, Hegyi babér, mahónia, babérhanga, bambusz és fajtái félörökzöld tölgyek fölött nőnek, a látogatók tekintetei a számos tűlevelű fafajta, a jegenyefenyők, lucfenyők, hemlokfenyők,  borovifenyők, cédrusok, duglászfenyők, borókák, tuják, ciprusok, hamisciprusok, kryptomériák, mamutfenyők és nagymagvú tiszafák koronájában gyönyörködhetnek, melyek már több helyen teljesen eluralkodtak az eredeti tölgyek és gyertyánok helyén.

Ma már a több mint 110 éves Ambrózy Semper vireo park több helyen is jelentős revitalizációs beavatkozást igényel, főleg a vadon kikelt fás növények eliminálása és az örökzöldek gazdag faj- és fajtaösszetételének ismételt kiültetésének sürgős szükségessége miatt, melyek a gyűjteményből annak történelme során eltűntek. Ennek sikeres megvalósítása lesz a garanciája annak, hogy a SZTA Malonyai Arborétuma megerősíti pozícióját, mint az örökzöld fás növények leggazdagabb genetikai állományforrása Közép-Európában.