Vyhľadávanie

Aktuálne počasie u nás

zamračené 7,2 °C
Vietor: S 0,2 m/s

Aktualizované: 23.04.2024 22:46

História počasia

Web kamera

webkamera


A SZTA Malonyai Arborétuma a legeredetibb arborétumok – fagyűjtemények közé tartozik Közép-Európában. Történelme során az örökzöld fafajták akklimatizálását célzó kísérlet valósult itt meg, és megdőlt a szlovákiai körülmények közötti felhasználásukról alkotott előítélet. A későbbiekben a SZTA Malonyai Arborétuma kiemelkedő helyet foglalt el az idegenszármazású fás növények komplex módon irányított introdukcióját tekintve Európában, és új fitogeográfiai területek létrejöttével lehetővé tette az idegenszármazású dendroflóra tanulmányozásának nagymértékű fejlődését Szlovákiában.

A parkobjektum történelme nagyon viharos volt, az arborétum megélte a nagy fellendülés, majd a lassú pusztulás időszakát is. Például csupán 40 évvel a Malonyai Arborétum létrehozását követően, az 1928/1929-es katasztrofális telet követően, az örökzöld fafajták teljes pusztulásáról, tehát az arborétum megszűnéséről beszéltek. A sors iróniája, hogy 15 évvel az esemény előtt a világhírű dendrológus, C. K. Schneider, a Malonyai Arborétum alapítójának Dr. Ambrózy-Migazzi Istvánnak jó barátja, kijelentette, hogy ez a park „fényes csillag a dendrológia egén“. Természetesen más körülmények is közrejátszottak abban, hogy az arborétum nehéz helyzetbe került, és csak az optimisták hitték, hogy sikerül majd ezeket legyőzni. Az arborétum alapítójának távozása, mindkét világháború, és legutóbb a szlovákiai gazdasági transzformáció bonyolult időszaka a 20-ik század végén – mindezek az események nyomot hagytak a parkobjektum fejlődésében.

Az arborétumok, mint fagyűjtemények azonban időben és térben minduntalan fejlődnek. A fiatal fás szárú növények lassan növekednek és fejlődnek, az idősebbek lassan öregszenek és elhalnak – mint az emberek. Azt beszélik, hogy egyetlen kertész sem pihenhetett a parkban, melyet alapított – a fás szárú növények, főleg a fafajták, a kertészek és látogatók jó néhány generációját túlélik. Ezért a károk, melyek az ilyen gyűjteményeket érik a nem megfelelő szakmai hozzáállás vagy klimatikus katasztrófák következtében – legyen szó viharokról, hó és jég okozta sérülésekről, vagy katasztrofális szárazságról – lassabban és nehezebben küszöbölhetők ki, mint például a virágágyasok sérülése a botanikus kertekben, nem beszélve arról, hogy az a fa, amely az említett körülmények áldozata lett, életét csökkent vitalitással, illetve jelentős esztétikai sérüléssel éli le.

A SZTA Malonyai Arborétuma fejlődését mindig is szimpatizánsainak köszönhette, legyen szó a létezése egész ideje alatt a gyűjteményben tevékenykedő lelkes kertészekről, illetve később a szakmai- és tudományos dolgozókról, és természetesen az egyszerű emberekről – látogatókról – akik számára nem volt közömbös ennek a parkobjektumnak a sorsa. Mindannyian tudatában voltak annak, hogy a SZTA Malonyai Arborétuma Szlovákiában egyedülálló parkobjektumot képez, melyet a sors szerencsés közbenjárásával a Kárpátok előhegységének gyönyörű vidékén hoztak létre, a további fejlődés mérhetetlen potenciáljával.

A Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) specializált munkahelye, a SZTA Malonyai Arborétuma, reménykedve tekint a jövőbe. Azon kívül, hogy folyamatosan támogatja a Dendrobiológiai Osztály tudományos tevékenységét, fokozatosan revitalizálja a park összes dendroexpozícióját a gyűjtemény teljes digitalizálását célozva meg, ráadásul számos olyan tevékenységet is elindít, melyek javíthatják a látogatók körülményeit, kellemesebbé téve itt tartózkodásukat. A weboldalon történő kommunikáció javításával, az információs rendszer jobbá tételével a park tanulmányösvényei mentén, az iskoláknak biztosított kínálatunkkal, mely szerint alternatív oktatáson vehetnek részt a Fák Világa és Alkotóműhely tantermeinkben, a fás növényeket és zöldterületek létrehozását és ápolását érintő projekteket célzó tanácsadási szolgáltatásunkkal, dolgozóink igyekeznek támogatni a nyilvánosság érdeklődését a SZTA Malonyai Arborétuma által végzett tevékenységek iránt. Mindezt azzal a céllal teszik, hogy az arborétum összes látogatója tájékozottan, inspirálódva és elégedetten távozzon.