Vyhľadávanie

Aktuálne počasie u nás

jasno 18,5 °C
Vietor: SV 1,5 m/s

Aktualizované: 24.05.2024 19:07

História počasia

Web kamera

webkamera

Aktuality

RSS

Azok előtt a látogatók előtt, akik az arborétumban főleg a pihenést keresik, ez a terület, mely az arborétum észak-keleti részében helyezkedik el, nagyon ismert, nem csak az Ambrózy-napok idejéből, amikor country és folkegyüttesek lépnek fel ott, hanem az egész év folyamán, az azonos fás növények nagy csoportjait és füves területeit magába foglaló nagystílű projektnek köszönhetően is, a tavacska melletti központi építménnyel és időszakos vízeséssel.

A szőlőültetvény és gyümölcsöskert csaknem 7,5 ha nagyságú eredeti területe, melyen több Micsurin-féle növényfajta is megtalálható volt, 1975-től fitogeográfiai területté változott, melyen az észak-amerikai dendroflóra került bemutatásra, amely azonban sokkal kevesebb fajt tartalmaz, mint a kelet-ázsiai flóra. Ismeretes, hogy az angolparkok kiépítése az észak-amerikai számos expedíció és honosító igyekezet eredményeként valósult meg, ezért a régi európai parkokban is a legrégebbi idegenszármazású fás növények éppen Észak-Amerikából származnak. Ezek a növények Európában kiválóan meghonosodtak és a parkok kiegészítő fás növényeinek alapját képezik.  

Ennek a területnek a tanösvénye nagyon egyszerű, a parküzemeltetés épületei mögötti tavacska mellett kezdődik, az Ambrózy Semper vireo park határának északi részében, ezen dendroexpozíció mentén halad, majd ismét az üzemeltetési épületek mellett – a dísznövényiskoláknál ér véget. A látogató így valamennyi világtáj felől megcsodálhatja ezt a területet, gyönyörködhet a fák levelein áttüremkedő fények játékában, majd megpihenhet a központi részében található tavacskánál, ahonnan a sűrű növényzeten át még a kastély tornyának része is látható.

A fás növények dominánsait itt az óriás tuja, a vöröstölgy, ezüst juhar,amerikai duglászfenyő, amerikai sárgafenyő, és a Jeffrey-fenyő példányai alkotják, a látogatókat az elegáns kolorádói jegenyefenyő, a szúrós lucfenyő és a kopasz szumák is lenyűgözi, de a figyelmes megfigyelő biztos nem hagyja ki a Szlovákiában még mindig ritkaságnak számító örökzöld mamutfenyőt (Tengerparti mamutfenyő), a mamutfenyő fiatal egyedeit, vagy a kék duglaszfenyőt.

A jövőben ezt a területet jelentősen nagyobb mennyiségű fás növények introdukciójával szeretnék attraktívabbá tenni, melyek a fitogeográfiai alapelvvel összhangban a Kanadától Kaliforniáig illetve Floridáig tartó florozónákat fogják szimulálni.